SmakSmak bezoekt Center for Oncological REsearch (UA)

Het CORE van UA verricht baanbrekend onderzoek en SmakSmak was onder de indruk.

Onlangs werd SmakSmak vriendelijk uitgenodigd voor een bezoek aan het Centrum voor Oncologisch Onderzoek  (CORE)  van Universiteit Antwerpen. De uitnodiging kwam van Mauranne Bauwens. Ze is doctorandus aan het CORE en in haar onderzoek focust ze op de ontwikkeling van een nieuwe combinatietherapie voor hoofd-halskanker. Dr. Willem Lybaert, voorzitter van de Vlaamse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren, had Mauranne over SmakSmak getipt. 

Het centrum hecht er veel belang aan (ex-)patiënten actief bij hun onderzoek te betrekken. Zo kunnen ze hun aanpak zo goed mogelijk afstemmen op wat de patiënt echt nodig heeft. Voor SmakSmak was het een unieke gelegenheid om een blik achter de wetenschappelijke schermen te krijgen in de strijd tegen mondkanker. We namen de uitnodiging dan ook met beide handen aan.

Op 21 november ’24 werd SmakSmak bij het CORE hartelijk ontvangen door een delegatie knappe koppen. Gemotiveerde researchers, enthousiaste Professoren, PhD’s en doctorandi stelden ons hun hoofd-hals kankeronderzoek met de recente resultaten voor.

We maakten kennis met Prof. Evelien Smits en Prof. An Wouters die ons introduceerden tot het Centrum en zijn objectieven. Vervolgens presenteerden verschillende leden van het CORE-team ons de staat van hun onderzoeken. Zo boekten ze al veelbelovende resultaten in:

    • het verminderen van resistentie tegen cetuximab, een geneesmiddel dat tegen plaveiselcelcarcinomen wordt ingezet

    • bevordering van auto-immuniteit door onder andere bepaalde eiwitten te targeten

    • drugs-repurposing: het inzetten van bestaande geneesmiddelen waarvan de positieve effecten op patiënten met hoofd-halskanker al grotendeels gekend zijn

    • behandeling van kanker met niet-thermisch plasma

Wegens de overload aan informatie vergeten we allicht nog enkele toegelichte onderzoeken te vermelden. Waar het Centrum zich op toespitst, kan je lezen op de website van CORE UA.

Daarna kregen we een rondleiding in het labo waar we tekst en uitleg kregen over de research en bijbehorende toestellen.

In het labo kunnen ze met o.a. kweek- en hypoxiekasten situaties nabootsen zoals ze zich in de patiënt voordoen. We bekeken er ook kankercellen en groeiende tumoren onder de microscoop. Het joeg toch wat koude rillingen door ons lijf om de cellen die ons heel wat leed bezorgden daar zo fysiek te aanschouwen. Professor Christophe Deben toonde ons de apparatuur en de AI-software die hij met het CORE ontwikkelde om te onderzoeken welke therapieën het beste aanslaan bij patiënten.

Het CORE ligt ook vlakbij het UZA, wat ‘gepersonaliseerde geneeskunde’ mogelijk maakt en waar het CORE sterk op inzet. We laten het UZA en het CORE over hun research best zelf aan het woord:

We waren enorm onder de indruk van het baanbrekend onderzoek dat ze in het CORE verrichten. Er zit veel hoopgevende muziek en potentiëel in de onderzoeksresultaten. We hopen daarom van harte dat het CORE voldoende fondsen en middelen kan vinden om stevig door te duwen en hun bevindingen op korte termijn uit te werken tot praktische, dagdagelijkse geneeskundige toepassingen.

Artikel delen

Meer blikvangers

Tandzorg na mondkanker

Op onze infosessie over tandzorg gaf Prof. Dr. Robin Willaert ons boeiende inzichten in het belang van