SmakSmak Bokrijkdag

SmakSmak verzamelde in het bronsgroen eikenhout voor een ontspannen Bokrijkdag. Er werd stevig gespeeld en fors gegokt.
SmakSmak in Bokrijk

Zaterdag 21 juni konden lotgenoten een dagje ontspannen en aan hun dagelijkse zorgen ontsnappen in het openluchtmuseum van Bokrijk. De weergoden waren ons gunstig gezind. Met temperaturen die zouden oplopen tot tropische waarden boven de 30°C, kregen we zelfs een beetje teveel van het goede. Daardoor bliezen enkele warmtegevoelige lotgenoten tot hun grote spijt hun aanwezigheid last minute af. Toch was het in Bokrijk door het briesje, de bomen en de vele schaduwrijke plekken van het bronsgroen eikenhout, nog best aangenaam om toeven.

We verzamelden om 11.00 uur aan de ingang om in groep binnen te gaan en trokken meteen naar taverne Sint-Gummarus waar we ook zouden lunchen. Tot aan de lunch om 12.30 uur was iedereen vrij te doen en laten waar hij/zij zin in had. Een deel trotseerde de zon en trok op ontdekking in het museum, een ander deel bleef plakken in de schaduw van het terras om bij te praten met een glaasje fris of, jawel, zelfs een tas warme koffie.

Als lunch had SmakSmak een soepmaaltijd geregeld met croutons, worst, bolletjes en balletjes en worst. Ja, het zal je maar overkomen: warme soep bij tropische temperaturen! Eventjes brak het zweet ons uit, maar “wat goed is tegen de koude is ook goed tegen warmte”, wist Kris en met die wijsheid konden we smakelijk genieten, warm of niet.

Na de lunch volgden we 2 uurtjes de belevingsroute ‘Plezier en Spelen’ onder leiding van onze enthousiaste gids Truda. We werden in 2 kampen opgedeeld die elk 20 ‘flappen’ kregen om onderweg in te zetten bij de verschillende gokspelen die ons te wachten stonden. Voordat we het spel aanvatten, situeerde Truda het in zijn historische context.

Al bij de start aan de taverne werden we uitgedaagd om nagels te kloppen en fors in te zetten voor eigen winst. De missers onderstreepten dat weinigen ervaring hadden met kroeg-gehamer, tot groot jolijt van eenieder. In de Lummense Wellenshoeve speelden we ‘Banque Russe’ met kaarten en dobbelstenen en er werd zwaar gegokt. Dan passeerden we op de Pastorij en in het kerkje. Op beide sites vertelde Truda in geuren en kleuren over zowel het bouwwerk, het interieur als de gewoontes uit die lang vervlogen tijden. Daarna trokken we naar het Paenhuys, de museumbrouwerij, waar we konden proeven van vers, ter plaatse gebrouwen bier. Op het Kempens dorpsplein gingen we de strijd nog eens aan met hoefijzerwerpen en tot slot werd geteld welk team al gokkend het meeste flappen gewonnen had.

Na de gokspelen kaartten we nog een tweetal uurtjes na met enkele drankjes op het terras van Sint-Gummarus. Deze vermakelijke, plezierige – en soms hilarische – SmakSmak Bokrijkdag was omgevlogen maar zal ons nog wel even heugen.

Met onze erkentelijke dank aan Stichting tegen Kanker om dit gebeuren mogelijk te maken.

Het aantal foto’s is om verschillende redenen beperkt en het filmpje ligt nog op de montagetafel… 😉

Met de steun van

Artikel delen

Meer blikvangers

Tandzorg na mondkanker

Op onze infosessie over tandzorg gaf Prof. Dr. Robin Willaert ons boeiende inzichten in het belang van