Infosessie ‘Durven koken, eten en genieten’

Chef gastro-engineering Lobke Van den Wijgaert over koken met smaaksturing.

Op 26 oktober ’24 sloegen SmakSmak en Spijs, contactgroep voor mensen met maag- en/of slokdarmkanker, de handen in mekaar voor een infosessie over koken met smaaksturing. Gastspreker van dienst was Lobke Van den Wijngaert.

Eten is een basisbehoefte om ons lichaam energie en bouwstoffen te geven zodat we optimaal kunnen functioneren. Het is ook een sociaal gebeuren, een gezellig samenzijn. En, eten is ook genieten van smaken en geuren. 

Helaas ondermijnen kankerbehandelingen dat genot: operaties maken eten fysiek knap lastig en radio- en chemotherapie beschadigen onze zintuigen. Smaak- en geurproblemen reduceren eten vaak tot een onaangename verplichting. Dat slaan we dan liever eens over, wat dan weer kan leiden tot ondervoeding.

Na de verwelkoming met een tas koffie leidden Viviane en Inge namens beide contactgroepen de infosessie in en ze introduceerden Lobke. Vervolgens gaf Lobke ons ruim anderhalf uur lang een presentatie met als titel ‘Durven koken, eten en genieten’.

Lobke is Chef gastro-engineering en foodiecoach met een stevig CV in restaurant- én gaarkeukens. Ze vertelde ons hoe ze van de kleine restauratieve keuken evolueerde naar de grote gaarkeuken, hoe gaarkeukens de connotatie die ze hebben niet verdienen, welke impact ze hebben op gezond en veilig eten in de zorg en hoe ze rekening houden met specifieke voedselnoden van patiënten.

Ze wees ons op de verschillen tussen gastronomie en gastrologie. Gastrologisch koken richt zich op de smaakervaringen van het individu na een praktisch onderzoek met een ‘smakenkit’ en stuurt bij waar het scheef zit. Ze kon bij haar presentatie putten uit tal van concrete voorbeelden door haar ruime ervaring in de praktijk. In wat dat kan resulteren, konden we nadien uitgebreid smaken want Lobke had een uitgebreide tafel proevertjes, bereid met smaaksturing, voor ons klaargezet.

Daarna was er ruime gelegenheid tot lotgenotencontact met een pompoensoepje, broodjes en een drankje.

De dag verliep uitermate gesmeerd en de samenwerking tussen SmakSmak en Spijs is zeker en vast voor herhaling vatbaar.

Artikel delen

Meer blikvangers

Tandzorg na mondkanker

Op onze infosessie over tandzorg gaf Prof. Dr. Robin Willaert ons boeiende inzichten in het belang van