Lotgenote Marleen in Lichtpuntjes: “Hoe zalig is dees!”

In Lichtpuntjes tegen Kanker stond hoofd-hals kanker centraal en lotgenote Marleen smaakte er een gastro-engineered diner

Tijdens het krokusverlof wijdde de openbare omroep dagelijks een liveshow aan de lichtpuntjesactie. Lichtpuntjes tegen Kanker is een campagne van Kom op tegen Kanker, VRT 1 en Radio2. De opbrengst investeren ze in kankerpreventie, onderzoek naar doeltreffendere behandelingen en betere zorg voor iedereen die getroffen wordt door kanker. Patiënten en hun naasten.

Op dinsdag 4 maart stond de avondshow op VRT 1 in het teken van hoofd-hals kankers en presentatrice Siska Schoeters ontving onder haar gasten ook enkele SmakSmak bekenden.

Bekijk de uitzending op VRT MAX of lees onderstaande samenvatting

Jacotte Brokken kwam vertellen over het lichtpuntje voor haar ‘moeke’ die getroffen werd door een tumor op haar stembanden en hoe moedig zij de behandelingen doorstaan had.

Daarna sprak Siska met Kaat Van Bosstraeten. Kaat is ‘experte gelijke kansen’ bij Kom op tegen Kanker en leidde het luisteronderzoek ‘Kopzorgen’ van Kom op tegen Kanker naar ervaringen van mensen met hoofd-hals kanker. Ze was bij SmakSmak al enkele keren te gast. (Zie onze infosessie van 30/3/24 en onze nieuwjaarsdrink van 2025). Kaat vertelde over de opzet van het luisteronderzoek en waarom het zo belangrijk is om mensen met hoofd-hals kanker middels haar luisteronderzoek een stem te geven.

Een reportage zoomde in op Stef. Hij onderging een laryngectomie om een tumor op zijn stembanden te verwijderen en sindsdien converseert hij met een spraakprothese. Bij een tas koffie en een potje petanque vertelde Stef hoe de laryngectomie zijn leven veranderde.

Siska sneed dan bij de verschillende gasten het onderwerp voeding aan en de gevolgen die hoofd-hals kankerbehandelingen veroorzaken zoals slik- en smaakproblemen. Prof. Gwen Van Nuffelen, logopedist bij UZA, vertelde over sliktherapie om slikspieren te trainen.

Wat een blender kan betekenen om als hoofd-hals kankerpatiënt toch nog smakelijke gerechten te kunnen proeven, legden Stef en zijn ega Monique uit in een tweede deel van de reportage. Michael Sels, voedingswetenschapper en diëtist bij UZA, ging verder in op geblenderd voedsel en het boek dat hij daarover aan het samenstellen is. Daarin beschrijft hij hoe je geblenderd voedsel visueel aantrekkelijk kan serveren en hoe je zelfs van haast alle gerechten sondevoeding kan maken.

Dan was het woord aan lotgenote Marleen en haar man Chris, beiden getrouwe SmakSmak-leden van het eerste uur. Marleen werd getroffen door keelkanker en sinds haar zware behandeling wordt ook zij geconfronteerd met slik- en smaakproblemen. De bestralingen waren een aanslag op onder andere haar speekselklieren waardoor het proces van voorvertering en smaakvorming ernstig verstoord is. Op restaurant gaan of een brasserie frequenteren is dan ook bijzonder frustrerend omdat er zelden iets op het menu te vinden is dat geschikt is voor Marleen.

Siska riep daarom de hulp in van Lobke Van den Wijngaert, chef gastro-engineering en eveneens een SmakSmak bekende. (Zie onze infosessie van 29/10/24). Lobke had naar de wensen van Marleen geluisterd en een heuse diner bereid waarbij Marleen voor een keertje wel van smaken kon genieten die ze al lang niet meer op gewone wijze had kunnen eten. Marleen en Chris vonden het heerlijk en bij de pizza’s pinkte Marleen geëmotioneerd een traantje van blijdschap weg met de woorden “Hoe zalig is dees!”.

Lobke kon vervolgens haar metier en enkele kneepjes ervan toelichten. Terwijl ook het publiek van een en ander kon proeven, gaf ze ons ook nog enkele tips mee.

Met een vooruitblik naar de volgende uitzending over darmkanker sloot Siska af.

Artikel delen

Meer blikvangers

Tandzorg na mondkanker

Op onze infosessie over tandzorg gaf Prof. Dr. Robin Willaert ons boeiende inzichten in het belang van